Home Blog MUNGA RACE 2019: Winst naar Bekkenk?

MUNGA RACE 2019: Winst naar Bekkenk?

MUNGA RACE 2019:     Winst naar Bekkenk?

Ramses Bekkenk rijdt zijn wedstrijden namens mountainbiketeam.com, powered by BUFF®. Ramses zal tijdens zijn deelname aan ‘The Munga’ uiteraard ook worden ondersteund door diverse merken van Technolyt.

The Munga is een loodzware single-stage mountainbikerace van maar liefst 1074 kilometer dwars door Zuid-Afrika. Ramses Bekkenk gaat in Zuid Afrika opnieuw het avontuur aan met het rijden van de ‘The Munga’.

De wedstrijd over 1070 kilometer met grotendeels tegenwind loopt van Bloemfontein naar Wellington en moet binnen vijf dagen afgelegd worden. De deelnemers aan de Munga bepalen zelf wanneer en hoe lang ze stoppen om te rusten in één van de vijf verzorgingsplaatsen op de route. Bekkenk zette in 2018 een nieuw record neer met een tijd van 50 uur en 30 minuten en heeft diverse wijzigingen in zijn materiaal doorgevoerd om een poging te doen zijn eigen record scherper te stellen.


Voor, tijdens en na afloop van zijn deelname zal Ramses dan ook intensief gebruik gaan maken van onmisbare producten van merken zoals: BUFF, BioLite, CLIF Bar, NUUN, Rudy Project en Sea to Summit. Zijn deelname aan The Munga zullen wij uiteraard op de voet volgen, houd hiervoor de online kanalen van mountainbiketeam.com in de gaten. Onze mediapartner Bicycling heeft eerder een artikel geschreven over Ramses Bekkenk.
 
Tekst: Bicycling / Beeld: Bikefreak Magazine   
 
In een ver verleden was Ramses Bekkenk (42) hardloper en zelfs Nederlands kampioen op de tien kilometer. Dat weet bijna niemand meer. Hij houdt inmiddels vooral van zijn fiets en van het avontuur. Zelfs zo veel dat hij voor het avontuur wedstrijden van boven de duizend kilometer rijdt, en deze ook nog weet te winnen.
In de wereld van het mountainbiken heeft Bekkenk een grote naam. Je kunt hem gerust een fenomeen noemen. Al was het alleen al om zijn fabelachtige winst van The Munga 2018, een wedstrijd van 1074 kilometer dwars door de woestijn in Zuid-Afrika.

Bekkenk doorstond temperaturen variërend van 5 tot 50 graden boven nul, zette met ruim vijftig uur een nieuw parcoursrecord neer en reed alle concurrenten op een enorme achterstand. Afzien kreeg voor hem in die twee etmalen een nieuwe dimensie. ‘In de laatste fase van die wedstrijd ben ik van mezelf geschrokken. Je hoort wel eens hoe moeders hun kinderen beschermen in noodsituaties. Dat gevoel overkwam mij ook. Als ik iemand had moeten vermoorden om verder te kunnen tijdens The Munga, had ik het gedaan. Ik was heel ver van mezelf verwijderd. Niks interesseerde me meer. De pijn was al uren niet meer te harden. Het was overleven. Ik denk dat alleen mensen die in levensbedreigende situaties hebben gezeten dit herkennen.’

De Alkmaarder, werkzaam bij fietsenwinkel Beach Bastards in Egmond, heeft geen woeste trekken van een brute moordenaar. Hij is de vriendelijkheid zelve, neemt de tijd voor een uitgebreide fotosessie en monteert tijdens het gesprek op de fiets van Rozanne Slik, die een dag later de strandrace van Egmond zou winnen, een nieuwe zadelpen. Wanneer hij zich even later heeft omgekleed voor een strandtraining en een klant vraagt of zijn derailleur nog snel gerepareerd kan worden, is het ook geen probleem. In lycra en op fietsschoenen verhelpt Bekkenk het euvel.

Bekkenk is een vrijbuiter. Hij volgt zijn eigen geluk, probeert zonder stress te leven en doet juist niet wat de maatschappij van hem verwacht wordt. Met zijn blonde paardenstaart, waarin de grijze haren laten zien dat hij de veertig gepasseerd is, ziet hij eruit als een liefhebber van heavy methal. Alleen dan in fietskleding en zonder inktzwart shirt met duivelskoppen van Iron Maiden. Bij Beach Bastards krijgt de mountainbiker de mogelijkheid om in de ochtend te trainen en in de middag te werken. Met zijn werkgever heeft hij sowieso geen hiërarchische verhouding, ze noemen elkaar ‘maat’.

Voor The Munga moest Bekkenk regelmatig kilometers maken in het donker. De middag voor een vrije dag, uiteraard in overleg met de baas, vertrok hij dan om 17.00 uur en reed de nacht tegemoet. Zijn bestemming, na een lange omzwerving door ons land, was vaak na tien uur fietsen Deventer, de woonplaats van zijn 21-jarige vriendin. ‘In de nacht heeft fietsen een andere dimensie. De snelheidssensatie is anders. Het lichaam reageert hormonaal op een andere wijze. Het eten en drinken verwerk je niet zoals overdag. Dat moet je toch trainen voor een ultrawedstrijd. Ik vertrok vanuit Alkmaar richting het zuiden en reed dan de hele Lekdijk af richting Arnhem. Het laatste stuk ging over de Veluwe, dat is in de nacht echt prachtig. Dan is Nederland op zijn mooist. Alles is leeg en stil. Een enkele keer stapte ik een benzinestation binnen voor cola. De pompbediende zat me met open mond aan te kijken wat ik daar nog deed in fietskleding. Dat is toch mooi?’

Het originele artikel is terug te vinden op de website van Bicycling. Het hele verhaal van Ramses Bekkenk kun je trouwens ook terug lezen in Bicycling #1 2019. -> bicycling.com/metal-in-afrika-met-ramses-bekkenk
 

Technolyt_Blog_TheMunga-01-Bikefreak